Endometriose Blog

Je bent chronisch ziek als je een aandoening/ziekte hebt die nooit meer (helemaal) weg zal gaan.

Waardoor chronische pijn(en) en fysieke beperkingen ontstaan, vroeg of laat. Dit kan verschillen van maandelijkse, wekelijkse tot dagelijkse pijn(en), die lichte, matige en/of ernstige klachten kunnen geven. 1 bepaalde pijn, 2 of meerdere verschillende pijnen, die afwisselend komen of (deels) tegelijkertijd.

Omgaan met dagelijkse pijn is voor iedereen anders, de pijnbeleving, je thuis, werk of gezinssituatie, overal gaat de pijn mee.

Alleen jij bepaald wat voor jouw haalbaar is en onder welke voorwaarde of op welke manier.

De ene keer kom ik goed mijn dag door, de andere keer duurt de dag een eeuwigheid. Afhankelijk van wat mij vandaag te wachten staat is, het elke dag veel schakelen; “wat heb ik dit uur nodig om er zo goed mogelijk doorheen te komen”

Tijdens het vele zoeken naar informatie mbt endometriose kom ik van alles en nog wat tegen. Krijg ik op de socials zoveel nieuwe aanvoer van “gerelateerde” informatie al dan niet reclame.

Menstruatie armoede had meteen mijn aandacht, waarom? 1 op de 8 meisjes/vrouwen ondervindt menstruatie armoede, dat is veel! Menstrueren is geen pretje, armoede is geen pretje en gecombineerd is gewoon vreselijk! Als 10 jarig meisje werd ik ongesteld, had ik allerlei “bijbaantjes” (oppassen, heitje voor karweitje, auto wassen etc etc) ja dat kon in de jaren 80. Wij hadden het ook niet breed, dus kocht ik mijn eigen producten. Nooit bij stilgestaan dat ik daar niet zelf voor hoefde te zorgen als 10-11-12-13 etc jarig meisje.

Het armoede fonds heeft inmiddels honderden MUP’s (menstruatie uitgifte punt) door heel Nederland waar iedereen menstruatie producten  kan halen als je ze niet kunt betalen. Hoe kan ik helpen dacht ik, al is het maar een beetje….. gewoon omdat het nodig is.

Van mijn “oude” hobby sieraden maken, is een onderdeeltje blijven hangen, 2 sleutelhangers met geluks-engeltje die ik zelf maak van half edelstenen. Van elk verkocht setje (8,95) doneer ik 2,50 om menstruatie producten voor te kopen. Die ben ik weer gaan maken, op vinted en marktplaats zijn die te koop en op bestelling. En ja hoor voor ik het wist had ik een eerste donatie tas vol producten!

Vrienden zijn belangrijk in elke fase van ons leven. Sommige komen en gaan, die komen met losse levenslessen denk ik dan maar.

Anderen zijn er misschien al vanaf onze basisschooltijd, zij zijn getuigen van veel van onze meest significante periodes van groei en verandering.

Vriendschappen veranderen naarmate we ouder worden. Daar waar het ooit makkelijk was om na schooltijd  af te spreken en tijd samen door te brengen, kan het voorkomen dat je soms weken nodig hebt om eindelijk die kop koffie samen te drinken en bij te kletsen. 

Naarmate we ouder worden, beginnen we de ene na de andere verantwoordelijkheid op ons te nemen. In onze twintiger en dertiger jaren is de tijd van het focussen op een carrière, het stichten van een gezin, of beide. 

Dit kan ervoor zorgen dat vriendschappen op een lager pitje komen te staan, al zegt dit niet dat de vriendschap er niet meer is.

Tijdens onze kindertijd en pubertijd (tot ca 22/23 jaar) gingen de meeste mensen om ons heen door dezelfde levensfasen: basisschool, middelbare school, hoger onderwijs of universiteit.

In de volwassenheid gaan de levensfasen verschillen. De een wil een beginnen met een gezin, de andere een flitsende carrière, en weer een ander wil zo snel mogelijk op zichzelf wonen. De verschillen beginnen nu te ontstaan.

“De mooiste ontdekking die echte vrienden doen, is dat ze onafhankelijk van elkaar kunnen groeien zonder uit elkaar te groeien”  -Elizabeth Foley

Hieronder volgen yin yoga oefeningen die je dagelijks zou kunnen en mogen uitvoeren.
Zelf probeer ik 3 tot 4x per week een aantal oefeningen te doen.
Je mag de stretch voelen, het mag geen pijn doen! Ga dan een stukje terug in je stretch.
Het is geen wedstrijd hoever je komt, het is de kunst te stretchen tot daar waar je lichaam het aangeeft.
Als je dat goed kunt aanvoelen, zul je merken dat elke stretch “wat verlichting” geeft, daar zit je winst.

Ga op je rug liggen, 1 been strek je languit op de grond, met je andere been trek je je knie naar je borst. Til je hoofd omhoog, maak een dubbele kin en leg met dubbele kin je hoofd op de grond/kussen. Dan maak je ruimte in je nekwervels. Houdt deze houding ca 2,5 tot minuten aan. Adem zo laag mogelijk in je buik, als het lukt 2 tellen langer uitademen dan de inademing.  Als je de box ademhaling prettiger vindt, gebruik je die.

Box ademhaling is 4 tellen in, 4 tellen vasthouden, 4 tellen uit en 4 tellen vast en dan weer opnieuw.

Hieronder volgen yin yoga oefeningen die je dagelijks zou kunnen en mogen uitvoeren.
Zelf probeer ik 3 tot 4x per week een aantal oefeningen te doen.
Je mag de stretch voelen, het mag geen pijn doen! Ga dan een stukje terug in je stretch.
Het is geen wedstrijd hoever je komt, het is de kunst te stretchen tot daar waar je lichaam het aangeeft.
Als je dat goed kunt aanvoelen, zul je merken dat elke stretch “wat verlichting” geeft, daar zit je winst.

 

Ga op handen en knieën zitten, knieën op heupbreedte, laat je handen zoveel mogelijk op dezelfde plek staan,  terwijl je langzaam je knieën nog wat naar buiten schuift, voeten tegen elkaar en langzaam met je billen probeert je hielen te raken. Je armen nog steeds languit gestrekt, schouders los.
Je billen mogen niet in de lucht hangen, dan hou je spanning, dus gebruik een kussen of yoga block. Dan krijgen je billen en benen ontspanning. Probeer je borst/oksel te laten zakken. Nogmaals, je mag het voelen het mag geen pijn doen! Dan maak je je stretch wat korter/kleiner.
Om de ontspanning in je bindweefsel te krijgen is het belangrijk om de oefening 2,5-3 minuten vol te houden, zo stil mogelijk. Kaken van elkaar.
Gebruik een box ademhaling, of adem altijd 2 tot 4 seconden langer uit (mond) dan in, (neus) dat geeft extra rust.

Het is wetenschappelijk bewezen dat mediteren heel veel voordelen met zich mee kan brengen. Als je regelmatig de tijd neemt om te mediteren zul je meer rust in je hoofd ervaren en minder stress, beter slapen waardoor je meer energie hebt voor de dag.

Het kost je geen euro, alleen tijd voor jezelf.

Waar meditatie goed voor is:

Dagelijks schieten er wel honderden, misschien wel duizenden gedachten door je hoofd. Als je behoefte hebt aan (meer) rust in je hoofd, orde in de chaos van al die gedachten, kan meditatie daar zeker aan bij dragen!

Tijdens mediteren wordt je je bewust van alle gedachten en emoties die je dan hebt. Het mooie is: daar hoef je nu vervolgens niets mee.

Je probeert niet niet te denken, er kunnen zomaar gedachten in je opkomen. Merk ze op, maar niet over die gedacht nadenken. Zodra je merkt dat er een gedacht is, richt/focus je je aandacht bewust naar je ademhaling. Daardoor zult je merken dat die gedachte vanzelf verdwijnt.

Je kunt maar aan 1 ding tegelijk denken, dus als je bewust je focus verplaatst van gedachte naar ademhaling, is de gedachte al naar de achtergrond.

Of probeer eens een begeleidende meditatie, gewoon via spotify, volg een les in een sport- yogaschool, dat is soms een stuk makkelijker (zeker in het begin), omdat je dan alleen hoeft te luisteren en te volgen.

Een mantra herhalen in je hoofd ( bijv: Sa Ta Na Ma ) zorgt er ook voor dat je niet met de gedachte bezig kunt zijn.

Yin yoga is een “niet actieve”  vorm van yoga met rustige houdingen, die voor langere tijd vastgehouden. Waardoor het bindweefsel langzaam rekt en gehydrateerd, wordt er ruimte gecreëerd in het bindweefsel en de gewrichten, die zo soepel(er) blijven. Bindweefsel ondersteunt, verbindt, beschermt onze organen en geeft ons lichaam structuur. Yin yoga begon in de Westerse wereld in de late jaren 70. Ruim 8 jaar kijk ik uit naar mijn wekelijkse yin yoga les, een stukje onderhoud voor lichaam en geest, die op elk niveau uit te voeren is. 

Bij yin yoga gaat het om het oplossen van weerstand en spanning in bindweefsel in je hele lijf. Weerstand en spanning geeft pijn, yin yoga kan echt deels pijn verminderd werken als het goed uitgevoerd wordt. Omdat te kunnen bereiken worden de houdingen langer aangehouden, variërend van 3 tot 5 minuten. Doel is om je zoveel mogelijk over te geven aan de houding, zodat je bindweefsel de ruimte krijgt om te stretchen (rekken) en de de rest van het lichaam kan ontspannen. Ondersteuning door blokken, kussens of een balletje, zolang je maar ontspannen kunt leunen/liggen, zonder aanspanning. 

Verschillende ademhalingstechnieken zijn heel geschikt tijdens yin yoga met nog beter resultaat, zoek uit wat bij jouw past en goed voelt. Er zijn zoveel verschillende technieken.

Iedereen die chronisch ziek is of chronisch pijn patiënt is, ervaart een vorm van eenzaamheid tijdens haar ziekte proces, kort, tijdelijk of lang.  Al heb je nog zoveel lieve mensen om je heen, is er alleen maar liefde en aan hulp geen gebrek, toch kun je je heel erg eenzaam voelen, loop je vast in je hoofd met gedachte’s die je heen en weer slingeren.

Alleen jij draagt jouw ziekte, voelt jouw pijn en ondervindt de impact ervan. 

De diepste stukjes eenzaamheid zijn alleen van jouw, die zorgen voor je verdere ontwikkeling in de nog lange weg te gaan. Voor mij een manier om het “te accepteren” en er beter mee om te kunnen gaan. Eenzaamheid is er in zoveel soorten, klein en groot. Luister naar je lichaam, en hart en vraag wat je nodig denkt te hebben in welke vorm dan ook!

Aan de buitenkant zie je niet dat ik chronisch ziek ben of beperkt ben in fysieke activiteiten. In de make-up wasstraat poets ik de vermoeidheid van mijn gezicht, waardoor velen in mijn omgeving “het zich niet kunnen voorstellen” en vaak zeggen: “je bent altijd zo gezellig, positief en je ziet er goed uit”. Blij met het compliment en tegelijkertijd onzichtbaar verdriet. Het onbegrip, de vooroordelen en ongevraagde goedbedoelde adviezen groeien mijn rugzak uit.

“Tamara’s verhaal is er 1 van fysieke en emotionele strijd, maar ook van ongekende veerkracht! Ondanks alles blijft ze vechten en zich aanpassen aan de constante veranderingen in haar gezondheid van welzijn. Wij zijn diep onder de indruk”

Benieuwd naar het hele verhaal, hieronder de link.

https://moodiesundies.com/blogs/menstruatie-hormonen-en-cyclus/de-onzichtbare-slagvelden-van-endometriose-de-verhalen-van-tamara-en-suhainy

Moodies Undies, gespecialiseerd in menstruatie ondergoed, dank voor jullie tijd, aandacht en publicatie.

 

BML LifeStyle inspireert en motiveert voor een fysieke en mentale gezondheid voor iedereen! Lieve Naomi dank voor de tijd, aandacht en publiceren van “leven met endometriose & Co”, voor meer herkenning, snellere diagnose en juiste behandelingen. Lees hier het verhaal

https://bml-lifestyle.nl/blogs/lifestyle/leven-met-endometriosis-het-verhaal-van-tamara

En neem gerust een kijkje bij Naomi, een blog vol inspiratie.