& de kracht van mediteren
Het is wetenschappelijk bewezen dat mediteren heel veel voordelen met zich mee kan brengen. Als je regelmatig de tijd neemt om te mediteren zul je meer rust in je hoofd ervaren en minder stress, beter slapen waardoor je meer energie hebt voor de dag.
Het kost je geen euro, alleen tijd voor jezelf.
Waar meditatie goed voor is:
Dagelijks schieten er wel honderden, misschien wel duizenden gedachten door je hoofd. Als je behoefte hebt aan (meer) rust in je hoofd, orde in de chaos van al die gedachten, kan meditatie daar zeker aan bij dragen!
Tijdens mediteren wordt je je bewust van alle gedachten en emoties die je dan hebt. Het mooie is: daar hoef je nu vervolgens niets mee.
Je probeert niet niet te denken, er kunnen zomaar gedachten in je opkomen. Merk ze op, maar niet over die gedacht nadenken. Zodra je merkt dat er een gedacht is, richt/focus je je aandacht bewust naar je ademhaling. Daardoor zult je merken dat die gedachte vanzelf verdwijnt.
Je kunt maar aan 1 ding tegelijk denken, dus als je bewust je focus verplaatst van gedachte naar ademhaling, is de gedachte al naar de achtergrond.
Of probeer eens een begeleidende meditatie, gewoon via spotify, volg een les in een sport- yogaschool, dat is soms een stuk makkelijker (zeker in het begin), omdat je dan alleen hoeft te luisteren en te volgen.
Een mantra herhalen in je hoofd ( bijv: Sa Ta Na Ma ) zorgt er ook voor dat je niet met de gedachte bezig kunt zijn.
Minder stress:
Cortisol, ook wel het stresshormoon genoemd, wordt extra aangemaakt bij elke vorm van stress, zowel fysiek als psychologisch.
Als je een langere periode veel stress hebt (chronische stress), is de productie van cortisol langdurig te hoog. Door het teveel aan cortisol in het bloed raakt je hormoonhuishouding ontregeld. De hersenen worden minder gevoelig voor de gelukshormonen dopamine en serotonine.
Regelmatig mediteren zorgt ervoor dat je cortisolwaarden afnemen, lager blijft en je beter en sneller kunt ontspanning. Je kunt door mediteren stress verminderen, ervan uitgaande dat het lukt.
Minder angst-gevoelens:
De wereldberoemde schrijver en onderzoeker Jon Kabat-Zinn heeft een onderzoek uitgevoerd met een groep mediterende en een groep niet mediterende studenten. De groep studenten die een aantal weken elke dag 45 minuten mediteerden, hadden minder angsten dan de studenten die niet mediteerden.
Betere nachtrust:
Door regelmatige te mediteren neemt het slaaphormoon melatonine toe, waardoor je sneller en vooral beter in slaap kunt vallen.
Slaap je onrustig of heb je andere slaapproblemen, probeer dan een slaapmeditatie waardoor je heerlijk rustig wordt en al je gedachten opzij kunt zetten. Door vaker rust in je hoofd te trainen, zul je merken dat onrustige gedachten en gevoelens afnemen.
Een goede nachtrust is de basis voor een uitgeruste en energieke nieuwe dag.
Emotioneel beter in balans:
Tijdens mediteren geef je jezelf rust. Je ervaart gedachten, maar die hebben geen invloed op de je en uiteindelijk kun je een volledige staat van innerlijke rust bereiken.
Een onderzoek heeft uitgewezen dat mediteren kan zorgen voor een blijvende betere emotionele balans.
“Er is minder hersenactiviteit op de plek waar emoties in de hersenen geregeld worden. Dit betekent niet dat mensen die regelmatig mediteren helemaal geen emoties meer ervaren, maar juist dat ze die beter onder controle kunnen houden.
Positiever en hoger geluksgevoel:
Mediteren verlaagt je stresshormonen en verhoogt gelukshormonen.
Door de regelmaat van het mediteren, zul je merken dat je sneller rustiger wordt en met een helderder hoofd kunt nadenken.
Tijdens meditatie stel je jezelf volledig in het “nu” en probeer je rust in jezelf te vinden.
De “peace of mind” die in onszelf zit kun je ervaren door meditatie, dat vervolgens zorgt voor een gevoel van innerlijke rust.
*bron: meditationmoments
Pijn verlichtend:
Zelf mediteer ik icm verschillende ademhalingstechnieken, waardoor ik wat extra ontspanning en/of pijn verlichting kan creëren.
Zo gebruik ik de Ujjayi (oceaanademhaling), Sitali ademhaling, Box ademhaling en altijd zo laag mogelijk onder de navel, zodat mijn bekkenbodem ook ontspanning ervaart.
Probeer uit te zoeken wat bij jouw past en ervaar wat er gebeurt.
Er zijn verschillende meditatie technieken en manieren, het hoeft niet liggend op een matje, op een stoel kun je ook prima mediteren.
Wandelmeditatie, slaapmeditatie, dansmeditatie en zo zijn er talloze manieren.
Je vindt vast een manier die jouw het beste past.
X Tamara