Categorie: Endometriose &

Het is wetenschappelijk bewezen dat mediteren heel veel voordelen met zich mee kan brengen. Als je regelmatig de tijd neemt om te mediteren zul je meer rust in je hoofd ervaren en minder stress, beter slapen waardoor je meer energie hebt voor de dag.

Het kost je geen euro, alleen tijd voor jezelf.

Waar meditatie goed voor is:

Dagelijks schieten er wel honderden, misschien wel duizenden gedachten door je hoofd. Als je behoefte hebt aan (meer) rust in je hoofd, orde in de chaos van al die gedachten, kan meditatie daar zeker aan bij dragen!

Tijdens mediteren wordt je je bewust van alle gedachten en emoties die je dan hebt. Het mooie is: daar hoef je nu vervolgens niets mee.

Je probeert niet niet te denken, er kunnen zomaar gedachten in je opkomen. Merk ze op, maar niet over die gedacht nadenken. Zodra je merkt dat er een gedacht is, richt/focus je je aandacht bewust naar je ademhaling. Daardoor zult je merken dat die gedachte vanzelf verdwijnt.

Je kunt maar aan 1 ding tegelijk denken, dus als je bewust je focus verplaatst van gedachte naar ademhaling, is de gedachte al naar de achtergrond.

Of probeer eens een begeleidende meditatie, gewoon via spotify, volg een les in een sport- yogaschool, dat is soms een stuk makkelijker (zeker in het begin), omdat je dan alleen hoeft te luisteren en te volgen.

Een mantra herhalen in je hoofd ( bijv: Sa Ta Na Ma ) zorgt er ook voor dat je niet met de gedachte bezig kunt zijn.

Yin yoga is een “niet actieve”  vorm van yoga met rustige houdingen, die voor langere tijd vastgehouden. Waardoor het bindweefsel langzaam rekt en gehydrateerd, wordt er ruimte gecreëerd in het bindweefsel en de gewrichten, die zo soepel(er) blijven. Bindweefsel ondersteunt, verbindt, beschermt onze organen en geeft ons lichaam structuur. Yin yoga begon in de Westerse wereld in de late jaren 70. Ruim 8 jaar kijk ik uit naar mijn wekelijkse yin yoga les, een stukje onderhoud voor lichaam en geest, die op elk niveau uit te voeren is. 

Bij yin yoga gaat het om het oplossen van weerstand en spanning in bindweefsel in je hele lijf. Weerstand en spanning geeft pijn, yin yoga kan echt deels pijn verminderd werken als het goed uitgevoerd wordt. Omdat te kunnen bereiken worden de houdingen langer aangehouden, variërend van 3 tot 5 minuten. Doel is om je zoveel mogelijk over te geven aan de houding, zodat je bindweefsel de ruimte krijgt om te stretchen (rekken) en de de rest van het lichaam kan ontspannen. Ondersteuning door blokken, kussens of een balletje, zolang je maar ontspannen kunt leunen/liggen, zonder aanspanning. 

Verschillende ademhalingstechnieken zijn heel geschikt tijdens yin yoga met nog beter resultaat, zoek uit wat bij jouw past en goed voelt. Er zijn zoveel verschillende technieken.

Iedereen die chronisch ziek is of chronisch pijn patiënt is, ervaart een vorm van eenzaamheid tijdens haar ziekte proces, kort, tijdelijk of lang.  Al heb je nog zoveel lieve mensen om je heen, is er alleen maar liefde en aan hulp geen gebrek, toch kun je je heel erg eenzaam voelen, loop je vast in je hoofd met gedachte’s die je heen en weer slingeren.

Alleen jij draagt jouw ziekte, voelt jouw pijn en ondervindt de impact ervan. 

De diepste stukjes eenzaamheid zijn alleen van jouw, die zorgen voor je verdere ontwikkeling in de nog lange weg te gaan. Voor mij een manier om het “te accepteren” en er beter mee om te kunnen gaan. Eenzaamheid is er in zoveel soorten, klein en groot. Luister naar je lichaam, en hart en vraag wat je nodig denkt te hebben in welke vorm dan ook!

Aan de buitenkant zie je niet dat ik chronisch ziek ben of beperkt ben in fysieke activiteiten. In de make-up wasstraat poets ik de vermoeidheid van mijn gezicht, waardoor velen in mijn omgeving “het zich niet kunnen voorstellen” en vaak zeggen: “je bent altijd zo gezellig, positief en je ziet er goed uit”. Blij met het compliment en tegelijkertijd onzichtbaar verdriet. Het onbegrip, de vooroordelen en ongevraagde goedbedoelde adviezen groeien mijn rugzak uit.

Endometriose is voor jezelf al ingewikkeld genoeg, dus hoe ga je dit begrijpbaar uitleggen, wat ga je wel en niet zeggen, tegen wie zeg je wat en wat verwacht jij van de ander(en) na alles wat je hebt verteld? Een moeilijke situatie die voor iedereen anders is.

Daarnaast is het raadzaam om vooraf ook te bedenken wat jij hiermee wilt bereiken en/of wat jij van hen verwacht of vraagt.

Vanaf het moment dat ik per menstruatie 3 tot 4 dagen ziek op bed lag, zag ik geen andere keuze om gewoon eerlijk te zeggen waarom ik me steeds moest ziek melden op school, bijbaantje en mijn basketbalteam. Tuurlijk vond ik dat best eng, ik was 12-13 jaar, had best mijn woordje klaar, maar dit was wel ff een dingetje. Zowel op school, als op de basketbal vereniging was ik de enige die “zoveel pijn had tijdens haar menstruatie” zover bekend dan. Mijn mentor op school en basketbal trainer (elk jaar een ander) bracht ik netjes op de hoogte. 

Op 1 lieve klasgenoot en basketbal teammaatje (1 en dezelfde) geloofde mijn klasgenoten en teamgenoten mij niet of nauwelijks en vonden zij mij een aansteller. Iedereen had wel wat buikpijn als ze ongesteld was. Ze dachten dat ik spijbelde of iets anders ging doen, geen idee. Maar het begrip was ver te zoeken. 

Anita mijn vriendinnetje geloofde mij wel, ze zag dat ik echt ziek was. Zij hield mij altijd in de gaten en heeft mij meer dan eens veilig naar huis gebracht. Een vriendin voor het leven! 

Altijd open en eerlijk geweest tegen familie, nieuwe vrienden, werkgevers, collega’s en sportmaatjes. Qua familie had ik alleen mijn moeder en tweelingzus, die vanaf het begin wisten hoe ziek ik was, geen verdere familie. Mijn schoonfamilie is altijd begripvol geweest. Voor mij zat daar gelukkig geen probleem.

Mij heeft dat heel veel goeds gebracht om open en eerlijk te zijn, duidelijkheid en verwachtingen en grenzen vooraf kenbaar maken, heeft ervoor gezorgd dat ik me nooit schuldig heb gevoeld.