Endometriose Blog

& yin yoga

& yin yoga

Yin yoga is een “niet actieve”  vorm van yoga met rustige houdingen, die voor langere tijd vastgehouden. Waardoor het bindweefsel langzaam rekt en gehydrateerd, wordt er ruimte gecreëerd in het bindweefsel en de gewrichten, die zo soepel(er) blijven. Bindweefsel ondersteunt, verbindt, beschermt onze organen en geeft ons lichaam structuur. Yin yoga begon in de Westerse wereld in de late jaren 70. Ruim 8 jaar kijk ik uit naar mijn wekelijkse yin yoga les, een stukje onderhoud voor lichaam en geest, die op elk niveau uit te voeren is. 

Bij yin yoga gaat het om het oplossen van weerstand en spanning in bindweefsel in je hele lijf. Weerstand en spanning geeft pijn, yin yoga kan echt deels pijn verminderd werken als het goed uitgevoerd wordt. Omdat te kunnen bereiken worden de houdingen langer aangehouden, variërend van 3 tot 5 minuten. Doel is om je zoveel mogelijk over te geven aan de houding, zodat je bindweefsel de ruimte krijgt om te stretchen (rekken) en de de rest van het lichaam kan ontspannen. Ondersteuning door blokken, kussens of een balletje, zolang je maar ontspannen kunt leunen/liggen, zonder aanspanning. 

Verschillende ademhalingstechnieken zijn heel geschikt tijdens yin yoga met nog beter resultaat, zoek uit wat bij jouw past en goed voelt. Er zijn zoveel verschillende technieken.

Yin yoga zorgt voor een strekking van je bindweefsel waardoor er meer ruimte ontstaat in je lichaam en je flexibeler wordt in je lijf.

Juist door het niets (niet actieve houding) doen, gebeurt er wat!

Door je helemaal over te geven aan de houding, de zwaartekracht haar werk laat doen, zul je voelen dat er ruimte ontstaat, letterlijk en figuurlijk.

De meditatieve kant van yin yoga is er ook, voor ieder op haar eigen manier. De rustgevende muziek op de achtergrond, de lange houdingen zorgen voor stilte in jezelf, zo leer je (uiteindelijk) om te gaan met jouw weerstand, fysiek en mentaal.

Door aandachtig te ademen naar de spieren die je stretcht, creëer je verzachting, ruimte en rust in je hoofd.

Als je kunt voelen wat er in je lichaam gebeurt en veranderd, kun je het inzetten wanneer jij wilt. Heel veel oefeningen zijn goed thuis uit te voeren, op een matje maar ook op een stoel, bank of in bed.

X Tamara